dimarts, 9 d’octubre del 2012

Elena Santonja, la primera en arribar a Barcelona

La primera notícia que tenia de la meva família a la ciutat de Barcelona, era de l'Elena Santonja Solà on demanava una dot per a donzelles a l'ajuntament . Aquest document tan valuós per poder reconstruir l'història dels meus avantpassats, el vaig trobar per casualitat a l'arxiu del Pi, quan feia una recerca dels germans de l'Elena, ja fa una bona colla d'anys, però l'assumpte el vaig deixar aparcat perquè en aquell moment no hi havia possibilitat de trobar més informació.

Fa poc revisant els papers on prenc notes de totes les visites als diferents arxius i després d'una conversa amb l'Albert de Sucre, vaig decidir a tornar al fil que havia abandonat. Així que a l'arxiu històric de la ciutat, vaig trobar el document complert pel que feia al dot que l'Elena havia demanat a la segona meitat del segle XVIII (1).


Aquest document és una font d'informació genealògica que no té preu. En ell s'esmenta que l'Elena portava tres anys vivint a Barcelona, la qual cosa situa la seva arribada l'any 1769 , ja que el document és del 1772. Parla de que havia viscut a casa de Josep Romaní, que després va viure al carrer Basea a casa de Francesc Masnou, i per últim que vivia a casa de l'Aleix Feliu de la Penya al carrer del Carme nº 8 de la “Parroquia del pi”.

Era de suposar que l'Elena havia fet feines de tipus domèstic en totes aquelles cases ja que no se'n especifica cap d'altre, però el que era més interessant era el nom del seu últim senyor: l'Aleix Feliu de la Penya

Els Feliu de Penya, era una família dedicada des de feia molt de temps al comerç de teles a Barcelona, declarats partidaris del bàndol austriacista durant la guerra de successió . En Salvador Feliu de la Penya ( ? - 1733 ), pare de l'Aleix, fou defensor de la ciutat en el setge del 1714. Un cop acabada la guerra van haver de marxar a l'exili per poder retornar uns anys després i anar recuperant poc a poc el seu prestigi.




El fill del Salvador, l'Aleix Feliu de la penya Isern ( 1714 - 1782), va ser, tal com indica el document, doctor en dret i relator de l'audiència de Catalunya. En el moment en que l'Helena treballa a la seva casa devia tenir uns 58 anys i és possible que col.laborés en la companyia tèxtil que tenia amb la seva família. Ara bé s'obren alguns interrogants. Per què l'Helena demana una dot a l'ajuntament?? Per casar-se??? No hi ha rastres de cap casament. Per entrar a un convent com a novícia??? Poder sí, però s'haurà d'investigar en els convents i monestirs d'aquella època i pel que sembla aquesta informació serà bastant complicada d'obtindre degut a la desaparició de molts documents en les diferents revoltes succeïdes en la nostra ciutat!!!

També sembla molt interessant d'investigar quina relació hi ha entre la família de la Penya i l'arribada dels germans Santonja poc temps després. És veritat que aquestes coneixences de l'Elena va afavorir els negocis de la família Santonja en una ciutat , tan llunyana d'Oristà, on no coneixien ningú??? Deixem l'interrogant obert !!!

Miquel Playà

(1) AHCB Inventari ajuntament borbònic 1D.XIX-7

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada